ישנם סימנים רבים אשר יכולים להתריע על כך כי נקודת החן שלכם עלולה להיות בעייתית. מסיבה זו, חשוב ביותר לבצע אבחון נקודות חן עם כל חשש, וגם באופן תקופתי על מנת לוודא כי הכול תקין. בעייתיות בנקודת חן יכולה להיות בשל מספר סיבות – אסימטריות, גודל לא סטנדרטי, גבולות לא ברורים, או מצב בו הנקודה מגרדת או מדממת. אחת התופעות הנוספות אשר עלולה להעיד על בעיה הינה נקודת חן עם שני צבעים.
קבוצות סיכון לנקודות חן עם פוטנציאל לסרטן העור
בעוד כל אדם עם נקודת חן חשודה נמצא בחשש או פוטנציאל כלשהו לסרטן העור, ישנן קבוצות סיכון בהן הסיכוי גבוה יותר. ראוי כאן לעצור ולהזכיר כי חשש אינו מעיד בהכרח על בעיה קיימת, ובמקרה של נקודות חן עם שני צבעים, אך גם במקרים אחרים, חשוב לגשת ולבצע בדיקת נקודות חן בכדי לוודא.
בין קבוצות הסיכון נמנים:
- אנשים אשר על גופן פזורות יותר מעשרים נקודות חן
- אנשים בעלי עור בהיר ונטייה להישרף בשמש
- עור מנומש ובעלי נמשים
- בעלי שיער בהיר
- אנשים עם היסטוריה משפחתית בה ישנו סרטן העור הידוע בשם מלנומה
קבוצות סיכון אלו, במיוחד בשילוב עם נקודות חן אשר אינן נורמטיביות, נדרשות לבדוק את נקודות החן שלהם באופן תדיר. לרוב בסדר גודל של כחצי שנה בין בדיקה לבדיקה.
נקודות חן בעייתיות ונורמטיביות
לא כל נקודת חן הינה מקור לדאגה או חשש. למעשה, רוב נקודות החן הינן סטנדרטיות ולא מעלות סימנים לדאגה. לעומת זאת, ישנן נקודות חן אשר עלולות להעיד על תמונה אחרת לחלוטין, במיוחד אם בנלווה להן ישנם סימנים לסרטן העור.
לכן, חשוב מאוד להכיר את נקודות החן שלכם, לבצע בדיקה על כל שטח העור (לרבות קפלים בגוף, הגב, הקרקפת, ועוד), ולתעד כל כחצי שנה שינויים בנקודות החן. בבדיקת נקודות חן, הרופא יבחן מספר נתונים עיקריים:
- צבעי נקודות החן – נקודת חן עם שני צבעים, למשל, יכולה להוות סימן לבעיה. אך לא רק זאת, אלא גם שינויים בצבעי נקודת חן.
- גודל נקודת החן – כאשר נקודת חן גדלה ויוצאת מפרופורציה בקצב לא תואם.
- גבולות נקודת החן – האם הם ברורים, פרוצים, חלקים או לא, והאם הנקודה מעוגלת או ללא צורה סימטרית.
- אסימטריות – הכוונה כאן היא לנקודת חן אשר אינה אחידה בצורתה.
- איכות נקודת החן – האם היא מגרדת, מדממת, עם גלד או לא.
יכולות להיות תצורות רבות של נקודות חן אשר יעלו סימני שאלה, וזו גם הסיבה לכך שפעמים רבות לא מחכים ומסירים את נקודת החן בניתוח כירורגי פשוט ומהיר. בעוד תוצאות הבדיקה יכולות להתעכב, עדיף לא לחכות שמשהו יתפתח, ובהסרת נקודת החן ניתן למנוע בעיות מיותרות. כך או כך, את הבדיקה חשוב לבצע בזמן, ולהקפיד על מעקב.